Centralno naročanje na cepljenje proti COVIDU ezdravje
Zdravje je vrednota, ki se je včasih zavemo šele, ko zbolimo ali se poškodujemo.
Vsak je tudi sam svojega zdravja kovač. Naredite nekaj zase in za svoje zdravje.
AMBULANTA LAH, d.o.o.
Trata 7,
4224 Gorenja vas
 Zemljevid
112V primeru življenjske ogroženosti pokličite 112

Cepljenje proti gripi, COVID 19 in proti pnevmokokni pljučnici

Jesenski meseci prinašajo mraz in več vlage, več se zadržujemo v zaprtih prostorih, vroč suh zrak izsuši sluznico dihal, ki tako postane dovzetnejša za okužbo. Vsako jesen se zato poveča število obolelih z akutnimi okužbami dihal. Predšolski vrtčevski otroci prebolijo v povprečju 10 okužb akutnih okužb dihal na leto , odrasli pa 3. Povzroča jih preko 200 različnih virusov. Virusi se širijo od osebe do osebe s kužnimi kapljicami, ki nastanejo ob kašljanju, kihanju in govorjenju, lahko pa se prenašajo tudi posredno preko onesnaženih površin ali predmetov.

Prehlad je najblažja oblika, človek je nahoden in kiha, kašlja, ob kašlju tudi boli v žrelu in za prsnico. Splošno počutje ponavadi ni toliko prizadeto, oboleli še hodi naokrog in širi okužbo.

Vsem z akutno okužbo dihal priporočamo, da nosijo masko, umijejo ali razkužijo roke po vsaki uporabi robčka in naj ne obiskujejo dojenčkov, kroničnih bolnikov in starostnikov.

Gripa je akutna okužba dihal, ki jo povzroča virus gripe in bolj prizadene obolelega, še posebej kronične bolnike in starostnike. Telesna temperatura je visoka tudi do 40 st. C, prisotna je splošna oslabelost, glavobol, bolečine v mišicah, nahod, kašelj, bolečine v žrelu, kašelj. Pri starostnikih, nosečnicah in kroničnih bolnikih gripa lahko napreduje v pljučnico in povzroča še dodatne zaplete. Virus gripe se zelo hitro spreminja, zato se je potrebno cepiti vsako leto.

Od marca 2020, ko smo v Sloveniji zabeležili prve primere COVID 19, ki ga povzroča virus virus SARS-CoV-2, ki spada med koronaviruse. Virus se nenehno spreminja. Bolezen in cepljenje zato ne puščata trajne imunosti in se vsem 3 mesece po preboleli bolezni ali po cepljenju priporoča obnovitveno cepljenje.

Vse akutne okužbe dihal se z zgornjih dihal lahko preselijo na spodnja dihala, najtežja oblika je okužbe spodnjih dihal je pljučnica. V Sloveniji je najpogostejša oblika težke pljučnice zaradi katere je potrebna bolnišnična oskrba t.i. pnevmokokna pljučnica, proti kateri prav tako obstaja cepivo.

Cepljenje še posebej priporočamo kroničnim bolnikom in vsem nad 65 letom, prav tako je cepljenje priporočljivo tudi za vse osebe, ki živijo v skupnem gospodinjstvu z njimi. V ambulanti imamo na razpolago cepivo, cepljenje je brezplačno. Za cepljenje se je potrebno naročiti na številki 04 518 0500.

URNIK DELA
Ponedeljek 6.30 do 13.30
Torek 6.30 do 13.30
Sreda 13.00 do 20.00
Četrtek 6.30 do 13.30
Petek 6.30 do 13.30 dopoldan oz 13.00-20.00 popoldan
Odmor za malico: 10.15 do 10.45 in 16.45 do 17.15