Centralno naročanje na cepljenje proti COVIDU ezdravje
Zdravje je vrednota, ki se je včasih zavemo šele, ko zbolimo ali se poškodujemo.
Vsak je tudi sam svojega zdravja kovač. Naredite nekaj zase in za svoje zdravje.
AMBULANTA LAH, d.o.o.
Trata 7,
4224 Gorenja vas
 Zemljevid
112V primeru življenjske ogroženosti pokličite 112

Bolečina v križu

Bolečina v križu je ena izmed najbolj pogostih zdravstvenih težav, ki jo ima 60-80% odraslih ljudi.

Običajno ni posledica resnejše bolezni ali poškodbe, je pa neprijetna in prinaša slabšo kvaliteto življenja z začasno oviranostjo pri delu in v vsakdanjem življenju.

Pri 5% obolelih akutna bolečina preide v kronično, dejavniki tveganja za to so slaba telesna pripravljenost, kajenje, alkohol, nezadovoljstvo doma in na delovnem mestu, težko fizično delo in nepravilno dvigovanje, neustrezna višina pulta, slab stol, depresija, rentne tendence…

Akutna enostavna bolečina v križu je topa in pekoča, poveča se pri gibanju, mišice ob hrbtenici so prekomerno napete, gibljivost pa je omejena. Pri nekaj več kot 10 % obolelih se bolečina širi v eno ali obe nogi, bolečina je trgajoča, lahko jo spremlja mravljinčenje.

Bolečina v križu je v lahko tudi prenesena in je lahko posledica obolenja ledvic, rodil in drugih trebušnih organov.

Zdravnika je v primeru bolečine v križu potrebno obiskati takoj:

  • če se bolečina v križu širi v obe nogi in jo spremljajo mravljinci v obliki jahalnih hlač, uhajanje blata in retenca urina, ohromitve, izpadi občutljivosti
  • če se bolečina v križu pojavi po poškodbi,
  • če je bolečina stalna in močna in natančno lokalizirana in ne popusti v nobenem položaju in je prisotna tudi ponoči, če ima oseba rakavo ali revmatsko obolenje, če bolečino v križu spremljajo povišana telesna temperatura in drugi znaki okužbe, če pacient uživa kortikosteroide,ima AIDS, kronično vnetno črevesno bolezen ali osteoporozo.
  • Bolečina v križu je lahko tudi posledica razpoka trebušne aorte, v tem primeru se pojavi nenadna trgajoča bolečina, ki se širi navzdol in je bolnik težje prizadet.

Zdravljenje: Bolnikom z enostavno bolečino v križu priporočamo, da ostanejo telesno aktivni do bolečine in se izogibajo večjim fizičnim obremenitvam in določenim položajem, pomaga masaža, hlajenje ali gretje. Za zdravljenje bolečine se priporoča paracetamol, le v primeru, da ta ne pomaga se priporoča tudi nesteroidne antirevmatike. Aplikacija zdravil v injekciji se priporoča le izjemoma, ko so izčrpane druge terapevtske možnosti.

Pri sumu na resno obolenje hrbtenice se opravi dodatne preiskave in bolnika napoti k specialistu.

Preventiva bolečine v križu: čim več gibanja: aerobna vadba: hoja, plavanje, vaje za krepitev obhrbteničnih mišic, zmanjšanje prekomerne telesne teže, izogibati se je potrebno prisilnim držam, nepravilnemu sedenju, posebna pazljivost je potrebna pri dvigovanju bremen.

URNIK DELA
Ponedeljek 6.30 do 13.30
Torek 6.30 do 13.30
Sreda 13.00 do 20.00
Četrtek 6.30 do 13.30
Petek 6.30 do 13.30 dopoldan oz 13.00-20.00 popoldan
Odmor za malico: 10.15 do 10.45 in 16.45 do 17.15