Zdravje je vrednota, ki se je včasih zavemo šele, ko zbolimo ali se poškodujemo.
Vsak je tudi sam svojega zdravja kovač. Naredite nekaj zase in za svoje zdravje.
AMBULANTA LAH, d.o.o.
Trata 7,
4224 Gorenja vas
 Zemljevid
112V primeru življenjske ogroženosti pokličite 112

Zdrava prehrana

Zdrava prehrana varuje in krepi zdravje.

Hrana so vse snovi, ki jih organizem potrebuje za svoje delovanje in rast. Hrano vnašamo zato, da dobimo energijo, gradbene elemente in nujno potrebne snovi za normalen potek vseh procesov v telesu. Če vnašamo v telo preveč ali premalo hrane, če pretiravamo z vnosom določene vrste hrane, ali če vnesemo premalo neke snovi, pride v našem organizmu do porušenega ravnotežja, kar lahko pripelje do slabšega počutja in celo bolezni. Zdrava prehrana je še posebej pomembna v fazi rasti in razvoja pri otrocih in mladostnikih ter nosečnicah.

V pravilni zdravi prehrani, bi morali zaužiti čim raznovrstnejšo hrano v pravilnem razmerju ogljikovih hidratov, beljakovin, zelenjave, sadja in nenasičenih maščob ter v ravno pravi količini, da vzdržujemo normalno telesno težo.

Nasvet: preden kupite živilo preberite etiketo o sestavi in hranilnih vrednostih!

ODRASLI
Priporočeni dnevni vnosi kcal Sedeči način življenja Fizično aktivni posamezniki
Ženske ♀ ♀ 1600 kcal ♀ 2400 kcal
Moški ♂ ♂ 2000 kcal ♂ 3000 kcal

Zdrav dnevni ritem prehranjevanja

V zdravi prehrani se priporoča pravilni ritem prehranjevanja s 3-5 uravnoteženimi obroki dnevno v 3-4 urnih razmakih. Najpomembnejši obrok je zajtrk.

Zlasti zelenjavo in tudi sadje se priporoča uživati večkrat dnevno, različnih barv, prednost naj imajo krajevni pridelki, da pridobimo vse snovi potrebne za pravilno delovanje procesov v telesu

Hrana naj vsebuje dovolj vlaknin, ki jih najdemo v sadju, zelenjavi, stročnicah in polnovrednih žitaricah.

Bolj zdravo je belo meso, še bolj zdrave so ribe. Svetuje se odstraniti vso vidno maščobo. Svetuje se zadostno uživanje rib, ki vsebujejo veliko omega 3 maščobnih kislin, vsebujejo tudi jod.

Uživajmo čim manj maščob, zlasti se izogibajmo živalskim maščobam. Uživajmo raje rastlinske maščobe, predvsem nenasičene, hrana naj vsebuje manj kot 10% zaužitih kalorij iz nasičenih maščob.

Svetuje se previdnost pri uživanje slaščic in sladkane pijače, največ naj bi prispevali 5-15% dnevnih kalorij.

Hrana ne sme biti preslana.

Nezdrav način prehranjevanja je dejavnik tveganja za povišan krvni tlak, sladkorno bolezen, povišan holesterol in maščobe v krvi, debelost, srčno žilne bolezni, srčni infarkt, možgansko kap, rak debelega črevesja, rak dojke, rak maternice, rak žolčnika, bolečine v sklepih in hrbtenici…

URNIK DELA
Ponedeljek 6.30 do 13.30
Torek 6.30 do 13.30
Sreda 13.00 do 20.00
Četrtek 6.30 do 13.30
Petek 6.30 do 13.30 dopoldan oz 13.00-20.00 popoldan
Odmor za malico: 10.15 do 10.45 in 16.45 do 17.15