Centralno naročanje na cepljenje proti COVIDU ezdravje
Zdravje je vrednota, ki se je včasih zavemo šele, ko zbolimo ali se poškodujemo.
Vsak je tudi sam svojega zdravja kovač. Naredite nekaj zase in za svoje zdravje.
AMBULANTA LAH, d.o.o.
Trata 7,
4224 Gorenja vas
 Zemljevid
112V primeru življenjske ogroženosti pokličite 112

Bolečina v grlu oz. žrelu

Bolečina v grlu oz. žrelu je zelo pogosta, na srečo večinoma ne pomeni nevarnega obolenja. Ljudje napačno uporabljajo, da jih »boli grlo« in pri tem običajno mislijo, da jih bolita nebnici oz. mandlja, ki pa sta še del žrela. Ob tem jih skrbi, da zaradi angine potrebujejo antibiotik.

Žrelo je vezivno mišična cev za nosno in ustno votlino, ki spodaj zadaj prehaja v požiralnik – želodec in spodaj spredaj v v sapnik- pljuča. Na prehodu iz ust v žrelo sta za nebnima lokoma loži v katerih nebnici oz. mandlja. Spodnji del žrela spredaj s sapnikom povezuje grlo, ki mu dajejo oporo hrustanci ( pri moškem se eden od njih bolj boči navzpred kot Adamovo jabolko), med hrustanci so napete mišice in dve glasilki. Grlo se nadaljuje v sapnik.

Najpogosteje bolečine v grlu in žrelu povzročajo okužbe z virusi. Spremljajo jih znaki prehlada: slabo počutje, skelenje, praskanje in pečenje v žrelu, nosni izcedek, kihanje, hripavost, bolečine v mišicah. Pri virusnih okužbah se svetuje počitek, zdrava prehrana in dobra hidracija. Dražeč občutek v žrelu in suh kašelj olajšajo predvse inhalacije, pitje zadosti tekočin in vlaženje prostora. Pri hripavosti najbolj pomaga, če damo počitek glasilkam – čim manj govorimo in šepetamo.

V primeru, da to ne zadostuje se lahko oboleli posvetuje v lekarni, kjer mu lahko svetujejo pripravke brez recepta, ki olajšajo bolečino. Lahko vzame tudi tudi protibolečinsko tabletko paracetamola v ustrezni dozi.

Previdnost pa je tudi pri prehladnih obolenjih potrebna pri dojenčkih in otrocih, saj zaradi ožjih dihalnih poti lahko pride do dihalne stiske. Kaže se kot lajajoč kašelj, hropenje, piskanje, hitro dihanje in ugrezanje prsnega koša in v tem primeru je potreben takojšen obisk zdravnika.

Antibiotik je v primeru bolečin v žrelu (»grlu«) potreben, če gre za bakterijsko okužbo – angino, kjer se bolečine in slabo počutje pojavijo nenadoma, spremlja jih glavobol in visoka telesna temperatura nad 38° Celzija, pri otrocih tudi bruhanje in bolečine v trebuhu. Bolečina je vezana na požiranje, nebnici sta povečani, pordeli, z oblogami, žrelo je malinasto pordelo, oboleli ima ustni zadah, ima tudi povečane in boleče bezgavke na vratu. Pri angini praviloma ni nosnega izcedka in kašlja. Zdravimo jo z antibiotikom, ki ga je potrebno jemati 10 dni, da preprečimo komplikacije.

Posvet z zdravnikom je potreben, če se stanje ne izboljša v enem tednu, ali se celo poslabšuje, saj virusna okužba »odpre pot« bakterijski okužbi, za katero je značilen ponoven porast temperature, poslabšanje splošnega počutja in lokalne bolečine ter gnojni izpljunek.

Zaradi lege žrela in grla je žal lahko v sicer redkih primerih »boleče grlo« lahko znak življenjsko ogrožujočega stanja, ki so jim lahko vzrok hude okužbe, tujek, poškodba, alergija… Če so »bolečine v grlu« zelo hude, če nastanejo nenadno, če jih spremljajo dušenje, motnje požiranja, slinjenje, krvav izpljunek, mravljinci, motnje zavesti, ohromitve, krč čeljusti, motnje govora, oteklina na vratu, trd vrat, zelo visoka temperatura, izpuščaj po koži,… je potrebno takoj obiskati zdravnika ali celo klicati številko 112.

Pri otrocih, ki niso opravili obveznega cepljenja proti otroškim nalezljivim boleznim se lahko pojavi življenjsko nevarno bakterijsko vnetje poklopca, običajno imajo visoko temperaturo, sedijo, zelo težko dihajo, usta so odprta, jezik izplazijo ven, iz ust teče slina, otrok je v tem primeru zelo ogrožen za zadušitev v kratkem času zato je potrebno poklicati 112. Podobno je lahko tudi pri drugi bolezni, ki jo preprečujemo s cepljenjem –davici.

Preprečevanje akutnih okužb žrela in grla: V času prehladnih obolenj se moramo izogibati zaprtim prostorom, kjer se zadržuje več ljudi in se zdravo prehranjevati ter gibati na svežem zraku. Bolj pogosto je potrebno zračiti in mokro čistiti prostore ter bolj dosledno skrbeti za higieno rok. Da se okužba ne širi, je ob kašljanju in kihanju potrebno pokrti nos in usta z robčkom, ga vreči v zaprt koš in umiti ali razkužiti roke. Oboleli naj bi se čim bolj izogibal stikov z drugimi, zlasti s kroničnimi bolniki, otroci in starejšimi.

Kronična bolečina v področju žrela oz. grla.

Dlje časa prisotna bolečina v področju žrelu ali grla ter hripavost, izpljunek, slabo počutje, bezgavke in otekline na vratu nujno potrebujejo posvet pri zdravniku!

Najpogostejši vzrok kronične bolečine v žrelu je prekomerno zatekanje želodčne kisline v požiralnik pri sklanjanju ali leže t.i gastroezofagealna refluksna bolezen, ki jo preprečimo z zmanjšanjem telesne teže, dvignjenim vzglavjem, izogibanju obrokom 2 uri pred spanjem, alkoholu, pijačam z mehurčki, kajenju, pikantini hrani, čokoladi in paradižniku. Lahko si pomagamo z antacidi, ki so prosto dostopni v lekarni oz. zdravnik predpiše ustrezna zdravila.

Ostali vzroki kronične bolečine v grlu so alergije, kajenje, pitje alkoholnih pijač, pitje prevročih, premrzlih pijač, pijač z mehurčki, pikantna hrana, stranski učinek zdravil, presuhega zraka, pretirana uporaba glasu. V redkih primerih so bolečine posledica raka ali resnih sistemskih bolezni.

URNIK DELA
Ponedeljek 6.30 do 13.30
Torek 6.30 do 13.30
Sreda 13.00 do 20.00
Četrtek 6.30 do 13.30
Petek 6.30 do 13.30 dopoldan oz 13.00-20.00 popoldan
Odmor za malico: 10.15 do 10.45 in 16.45 do 17.15