Centralno naročanje na cepljenje proti COVIDU ezdravje
Zdravje je vrednota, ki se je včasih zavemo šele, ko zbolimo ali se poškodujemo.
Vsak je tudi sam svojega zdravja kovač. Naredite nekaj zase in za svoje zdravje.
AMBULANTA LAH, d.o.o.
Trata 7,
4224 Gorenja vas
 Zemljevid
112V primeru življenjske ogroženosti pokličite 112

Seneni nahod

Seneni nahod je kronično občasno ali trajno vnetje nosne sluznice zaradi alergije. Traja več mesecev in se ponavlja vsako sezono ob istem času. Oboleli imajo zamašen nos s srbenjem in vodenim izcedkom, kihajo, lahko imajo tudi srbeče in rdeče oči.

Prvi val senenega nahoda se začne januarja ali februarja z lesko in jelšo. Drugi val je marca in aprila, s pelodi breze, gabra, hrasta, bukve in jesena. Od maja do avgusta se prisotni pelodi trav. Od avgusta do oktobra pa povzročata težave predvsem ambrozija in pelin. V naseljih dodatno povzročajo težave tudi okrasne grmovnice.

Osnova za terapijo je izogibanje alergenu in izpiranje nosu s fiziološko raztopino. Obolelim svetujemo, da spremljajo vsebnost pelodov v zraku in se v času, ko je njim škodljiv pelod v zraku, zadržujejo le v notranjih prostorih, ne zračijo prostorov, gredo na sprehod le po dežju, ne sušijo perila na zraku, se po prihodu domov preoblečejo, operejo lase in stuširajo. Ker so beljakovine iz pelodov lahko zelo podobne beljakovinam v sadju in zelenjavi, lahko prihaja tudi do navzkrižnih alergiji in se je potrebno izogibati tudi določeni vrsti hrane.

Če seneni nahod moti dnevne aktivnosti se svetuje tabletke proti alergiji in lokalni sprej za zmanjšanje alergičnega odziva v nosni sluznici kapljice za oči.

V hudih primerih je možna tudi specifična imunoterapija.

URNIK DELA
Ponedeljek 6.30 do 13.30
Torek 6.30 do 13.30
Sreda 13.00 do 20.00
Četrtek 6.30 do 13.30
Petek 6.30 do 13.30 dopoldan oz 13.00-20.00 popoldan
Odmor za malico: 10.15 do 10.45 in 16.45 do 17.15